Električna kolesa

12 Mar, 2018 :

Užitek na kolesu morda sploh ni stvar tvoje preteklosti!

Kolesarjenje je za večino ljudi nekaj samoumevnega. Vendar je pri ljudeh z multiplo sklerozo  to lahko povsem druga zgodba . Simptomi MS  kot so utrujenost, težave z  ravnovesjem, šibkost, mišična spasičnost,… kolesarjenje  otežijo ali celo onemogočijo.  Dejstvo pa je, da so tudi za take kolesarje rešitve. Le volja mora biti…

Ena od rešitev za gornje težave je lahko električno kolo. Električna kolesa so v zadnjem desetletju pravi hit širom Evrope in tudi pri nas. Asistenca električnega motorja pripomore, da lahko tudi kolesarji z raznimi zdravstvenimi težavami, uživajo v gibanju in premagajo zadano razdaljo.

Električno kolo ali E-kolo vam olajša vožnjo, pomaga premagovati klance in razdalje, ki jih sicer ne bi zmogli tako v naravi kot v mestu.  Omogoča, da na cilj tudi v najbolj vročem dnevu pridete brez potu. S takim kolesom  se lahko odpraviš na izlet v naravo ali po mestnih opravkih brez čakanja v koloni in iskanja parkirnega prostora.

Na kaj morate paziti ob nakupu. Ne kupujte cenenih koles, saj pri električnih kolesih še posebej velja rek, da niste tako bogati, da bi kupovali poceni. Neupoštevanje tega pravila se vam lahko maščuje ob prvi okvari.

Rezervni deli za kolesa uglednih Evropskih proizvajalcev bodo na voljo tudi leta po nakupu. To pogosto ne drži pri proizvajalcih iz daljnih krajev.  Če rezervnega dela (npr. elektronike) ne bo, boste lahko vaše kolo le parkirali.

kolo-in-logo

Veliki proizvajalci električnih koles imajo v asortimanu različna e-kolesa:  mestna, treking, zložljiva  gorska,…  Za vsak okus in za vse potrebe.

Za čim več prevoženih kilometrov je najpomembnejša baterija – čim močnejša baterija – čim več Wh (Watt ur). Profil gum je tudi pomemben, vendar  bistveno manj. Seveda na avtonomijo vplivajo tudi  konfiguracija terena, teža kolesarja in vremenski pogoji.

Motorji  električnih koles so po evropski zakonodaji omejeni na 250 Wattov. Nekateri proizvajalci so zakonodajo obšli tako, da so uporabili močnejše 350W motorje, ki so elektronsko (s programom) omejeni na zakonskih 250W (takega motorja ne morete preobremeniti npr. pri vožnji v klanec, omogoča tekočo in zelo tiho vožnjo).

Dobra električna kolesa vam omogočijo pomoč v visokem razmerju do 1:4 (torej motor početveri vaše poganjanje, vaš vložek). Nivo asistence lahko enostavno med vožnjo nastavljate na displeju in s tem spreminjate ritem vožnje.

Prepričan sem, da bo tako električno kolo hitro postalo vaše najbolj priljubljeno prevozno sredstvo , rekreacijski pripomoček oz.  pomočnik na splošno. Spet boste lahko prevozili klance in razdalje, ki ste jih prevozili preden ste zboleli.

Andrej Pahor
www.kolesarskicenter.com

Sorodni prispevki

Zaznamki

Deli z ostalimi

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja