NOVICE

Multiplaši na prvem inkluzijskem pohodu na Plački vrh – stolp

Dne 14.04.2022 smo se člani združenja multiple skleroze Slovenija prvič udeležili pohoda skupine GOGO – gibalni ovirani gore osvajajo. Izlet je bil organiziran po programu in sicer smo se podali do Zg. Kungote od tu pa naprej pa  peš, z vozički, skuterji na Plački vrh, ki je visok 510 m.

Na pohod se nas je prijavilo trinajst članov, ter dva svojca. Prišli smo iz kamniško – zasavske, mariborske, grosupeljske in celjske podružnice. Trije na vozičku oziroma skuterju, ostali peš. Na pohodu so bili tudi člani skupine Odločen korak – torej slepi in slabovidni, člani skupine nevrorazlični AMA. Res pestra druščina, vseh skupaj nas je bilo 109 pohodnikov.

Pot je potekala po glavni cesti zato so odgovorni za pohod organizirali kolono. Ves čas smo bili pohodniki opozorjeni na morebitne  ovire na poti, ali na promet. Kolona je potekala zelo disciplinirano in kar hitro smo napredovali v hrib.  Po dobrem kilometru smo se ločili in sicer smo pešaki krenili  bolj po makadamski poti proti vrhu, vozičkarji  in skuterji pa po asfaltu. Vsak je hodil s svojim tempom, s svojo močjo, na svoj način. Pod budnim očesom Jurčka iz inplaninca smo vsi prispeli na vrh. Tu stoji Plački stolp 28 m,  z lepim razgledom na širšo okolico. Z njega je ob jasnem vremenu razgled po Sloveniji do Donačke gore, Kozjaka, Pohorja, Lenarta, daleč v Avstrijo do Koralp, vse do Prekmurja in celo do Hrvaške meje. Kar precej se nas je povzpelo nanj, da smo lahko občudovali  naravo, vinske  gorice. Prečudovito. Tudi lepo sončno vreme je pridalo nekaj dodatne energije, razpoloženje pa je bilo itak enkratno. Po počitku smo se podali nazaj proti izhodišču. Pešaki po travnatem terenu ostali pa po asfaltirani cesti. Na vinogradniško- izletniški  kmetiji Leber smo imeli odlično malico in tu se je naš prvi pohod končal. Vsi smo bili zelo ponosni nase in na skupino, da nam je uspelo, v kar pa seveda na začetku tudi  nismo dvomili.

Ne preveč utrujeni, bogatejši pa  še za eno novo izkušnjo smo se razšli, v želji da se spet srečamo na naslednjem pohodu na Goro Oljko dne 14.05.2022.

Pridite  ne bo vam žal.

Hvala vsem za izredno dobro organizacijo

Zapisala: Zvonka A. Zupančič

Plački  vrh – Galerija

Utrinki iz pohoda …

Prelep, sončen pomladni dan. Cesta se vijuga med prelepimi vinskimi griči vse do vznožja Plačkega vrha. Da je potrebno nekaj narediti zase, za svoje telo in duha,…..so besede moje poverjenice. Besede, katere so me vendarle prepričale, da se je potrebno vključiti v družbo in se ne smiliti samemu sebi. 

Prispemo do našega izhodišča za pohod na Plački vrh. Na parkirišču je zbrana  velika skupina, na prvi pogled povsem vsakdanjih izletnikov. A temu ni tako. Moje oči pričnejo zbegano pogledovati po veselo razpoloženih izletnikih. Je vse to res?, so moje prve misli. Toliko različnih ljudi, a prav vsem je en skupen cilj. Osvojiti vrh pred nami. Vendar kako, bodo zmogli? V glavi se mi porajajo vprašanja, misli, čustva, skratka eksplozija vsega, ki tli v meni. Kolena mi pričnejo šibiti, obide me rahla vrtoglavica. Oprem se na palice in nemo zrem v množico pred seboj. Od nekje zaslišim močan in glasen moški glas: “Slepi naprej!” Le dve besedi in solz ne morem več zadržati.  Preplavijo me čustva za katera si ne znam razložiti pomena. Strah, pomilovanje, jeza in bolečina, morda zavidanje. Čustva kot morski valovi. Nekateri večji, drugi manjši, nekateri bolj razburkani, drugi manj. 

 Navsezadnje le moj velik poklon vsem in vsakemu posebej, ker zna in zmore premagati, meni neznane ovire. 

Sestopim iz pločnika in se pridružim svoji skupini. S povsem drugačnimi mislimi in občutki zakorakam po cesti, ki se vije pred nami…

Pohodnica Nataša

Akcija GOGO je program, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, poteka že tretje leto. V letošnjem letu pa se je akciji pridružilo tudi Združenje multiple skleroze Slovenije.

V četrtek, 14. aprila smo se člani Združenja za multiplo sklerozo prvič pridružili akciji. V vasi Plač (v bližini Zg. Kungote) se je na štartu zbralo 14 članov našega združenja. Tu so nas pričakali prostovoljci s čajem in rogljičkom. Vsi smo prejeli tudi spominske majice, katere bomo z veseljem oblekli na naslednjih pohodih. Številni prostovoljci – invalidi in neinvalidi so nas razdelili v dve skupini, prvi so se na pot podali vozičkarji, nato pa še ostali pohodniki. Organizacijski zalogaj je bil ogromen, saj se je zbralo preko 100 udeležencev pohoda, pri organizaciji sodelujeta tudi dve naši članici – to sta Antonija Zupančič in Katarina Medvešek. Neverjetno je, ko vidiš to organizacijo pomoči, prostovoljci so potiskali in vlekli invalidske vozičke in pomagali vsem pomoči potrebnim.  Najbolj pa te navduši lesk v očeh človeka, ki  prvič ali zopet opazuje našo prelepo naravo.

V zadnjem tednu so ozeleneli travniki, drevje se je ogrnilo v en sam cvet, prečudovito. Seveda nam je služilo tudi lepo sončno vreme. Podali smo se na krožno pot dolgo okrog 7 km. Po uri in pol smo prispeli do  Plačkega vrha (510 mnm), kjer stoji 28 metrov visoki stolp. Nekateri so se povzpeli tudi nanj, pogled jim je segal do Donačke gore, Kozjaka, Pohorja, daleč v Avstrijo do Koralp, vse do Prekmurja in celo do Hrvaške meje.

Po malici iz nahrbtnika je sledilo obvezno slikanje, nato pa spust do Vinogradniško izletniške kmetije Leber, kjer so nam postregli z gobovo juho in ajdovimi žganci. Naša članica Nataša iz Zagorja pa nas je pocrkljala z domačimi sladicami. Po klepetu v senci mogočnega drevesa smo se vsi veseli podali na pot proti domu.

Hvala vsem, ki so nam invalidom omočili okusiti čar gora.

Pohodnica Ana

Deli zgodbo!