NOVICE

GOGO pohod – Almin dom na Svetini

Almin dom na Svetini je bil cilj GOGO pohoda v soboto, 18. junija 2022. Prečudovito sončno jutro nas je pozdravilo pred Celjsko kočo, kjer je bil zbor udeležencev inkluzijskega pohoda InPlaninec.

Število udeležencev je bilo vidno manjše, kot na prejšnjih pohodih, vendar vseeno se nas je zbralo tudi 15 multiplašev s svojci. Le-temu je botrovalo že kar precej vroče poletno vreme in pa seveda pričetek poletnih dopustov. Toda vzdušje ni bilo zaradi tega prav nič slabše. Ravno nasprotno. Dobra volja in smeh sta bila prisotna ves čas pohoda. Pot nas je vodila po asfaltirani cesti v dolžini 4,5 km in ni bila zahtevna. Ob poti smo se lahko ves čas spogledovali z okoliškimi hribi in prelepimi naselji v dolini. Mnogi travniki so bili še nepokošeni in zaradi tega je bilo mogoče opaziti nič koliko travniškega cvetja v vsej svoji lepoti. Obdani z lepoto narave smo skoraj pozabili na vroče sonce, ki nam ni prizanašalo na poti, katera se je vila pred nami.  Nekaj sto metrov pred našim ciljem, smo se ustavili v vasici Svetina, ki velja za najlepšo slovensko gorsko vasico (spomeniško zaščitena)in je znana po romarski cerkvi Marije Snežne, obdane z mogočnimi lipami. Tu nas je pričakala predsednica PGD Svetina in nam predstavila zgodovino omenjene cerkve.

Od romarske cerkve do Alminega doma, nas je ločil le še velik ovinek gorske ceste in cilj je bil osvojen. Almin dom na Svetini se nahaja na razgledni vzpetini in je bil pred leti preurejen v hotel. Od tu je lep razgled na omenjeno vas in okoliško hribovje. Res vredno ogleda.

Velik prireditveni prostor pred Alminim domom je bil kaj kmalu zapolnjen z našimi pohodniki in z nastopajočimi, ki so nam pripravili pester zabavno-kulturni program.

Zopet smo bili deležni prijetnega druženja, kjer so se, kot že toliko krat do sedaj, stkala nova prijateljstva.

Tisti, ki vztrajamo, se zavedamo kaj nam je dano. Hvaležni za vsak trenutek lepega. Pridi in skupaj nam bo še lepše.

Na snidenje kmalu………

Zapisala: Nataša Simončič