DOGODKI

Prekmurska podružnica Združenja MS Slovenije se predstavi

Večina Slovencev ob besedi Prekmurje najverjetneje pomisli na termalne vrelce in bazenske komplekse. Manj ljudi pa pozna druge zanimivosti, ki jih ponuja ta ravninski svet širokih njiv in travnikov s hribčki in vinogradi. V mesecu maju dobivajo polja lepe barve, ko pridelke začne prebujati toplo sonce. Če si na malo višji točki razgled  seže zelo daleč, lahko tudi do 50 km. Svet, ujet med državne meje (z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško) in reko Muro, je dom dobre hrane – prekmurske gibanice, vanilijevega sladoleda z bučnim oljem, bograča, langaša, bujte repe. Je svet  posebnega naglasa, kjer ljudje gučijo, je svet evangeličanskih cerkvic in sinagoge, ravninskih kolesarskih poti ter prijaznih, dobrosrčnih ljudi.

Tu v tem lepem delu Slovenije živimo člani prekmurske podružnice, ki imamo svoje prostore v Murski Soboti. V teh prostorih izvajamo celo leto aktivnosti. Vsako sredo imamo ure dežurstva med 10 in 12 uro. Istočasno izvajamo skupine za samopomoč, saj imamo dva ločena prostora. Na skupinah imamo različne pogovore katere večinoma zaključimo ob kavici in prigrizku. Ko nam uspe organiziramo tudi predavanja.

Letos v mesecu marcu smo imeli predavanje o zdravi prehrani. Predaval nam je dietetik Andrej Horvat iz zdravstvenega doma Murska Sobota. V predavanju nam je spregovoril o pomembnosti prehranjevanja še posebej pri naši bolezni. Izvedeli smo česa naj bi se izogibali oziroma zmanjšali v prehrani in kaj povečati vsak dan. Po končanem predavanju je stekel pogovor s vprašanji in odgovori. Vzdušje je bilo zelo sproščeno in predavanje zelo poučno. Po predavanju smo opravili tudi kosilo katerega nam je dostavil catering. S predavanji bomo nadaljevali saj so zelo dobro obiskana.

Vsak četrtek v prostorih izvajamo ure za razgibavanje med 17 in 19 uro pod vodstvom upokojene diplomirane medicinske sestre Olge Flisar. Olga je bila zaposlena v bolnišnici Rakičan pri Murski Soboti na internem oddelku, kjer smo se zdravili tudi bolniki z multiplo sklerozo, zato se večinoma skoraj vsi poznamo že od prej. V toplejših mesecih izvajamo treninge balinanja za člane športnike. V jeseni  organiziramo tudi piknike na dvorišču podružnice kjer imamo mini park in smo med vikendom lahko sami.

Enkrat tedensko, ob sredah po urah dežurstva obiskujemo delavnice v dvorcu RIS Rakičan, kjer izvajajo program za kakovostno življene oseb z multiplo sklerozo. Obiskovali smo večinoma gibalno sprostitvene delavnice z vajami ter različne kulinarične delavnice. Aktivnosti so zelo zanimive saj se  vedno  dogaja kaj novega. V podružnici imamo kar nekaj članov, ki so upravičeni do osebnega asistenta in zato jim je sedaj vsakdanjik lažji, da lahko obiskujejo programe. Kot vse ostale podružnice opravimo vsako leto redni letni občni zbor z gosti in kosilom. Letos smo gostili predstavnico ZZZS OE M. Sobota go. Tatjano Gyergyek, ki nam je povedala novosti iz tega področja. Gostili smo tudi strokovno sodelavko Tadejo Horvat iz dvorca RIS Rakičan, ki pa nam je predstavila program za kvalitetno življenje oseb z multiplo sklerozo, ki se bo izvajal do konca leta pri njih.  Z dvorcem RIS Rakičan sodelujemo že več let in upamo na sodelovanje še naprej.

Udeležujemo se tudi vsakoletnega srečanja invalidskih društev Pomurja, ki ga organizira mestna občina Murska Sobota. Tam izmenjamo informacije, se spoznavamo, tekmujemo  v športnih panogah in zaključimo s kosilom.

Kot je razvidno iz vsebine poskušamo vsi člani UO podružnice s pomočjo prostovoljcev izvajati čim več aktivnosti za naše člane v prekmurski podružnici. Tudi v prihodnosti si želimo in upamo na veliko udeležbo članov. Saj se v teh aktivnostih lahko vsak najde in s časoma se sklenejo dobra prijateljstva ki trajajo.

Erika Mataj predsednica prekmurske podružnice

Deli zgodbo!