NOVICE

Viva, medicina & ljudje (webinar) – Motnje mokrenja pri osebah z multiplo sklerozo

Multipla skleroza je kronična vnetna demielinizirajoča in nevrodegenerativna bolezen z nepredvidljivim potekom. Je najpogostejša napredujoča nevrološka bolezen, ki povzroči številne motnje funkcioniranja, vključno z motnjo delovanja spodnjih sečil. O teh poroča 50-80% bolnikov. Te težave vplivajo tudi na kakovost življenja bolnikov z multiplo sklerozo.

Težave se kažejo kot urgentne potrebe po uriniranju, nehotno uhajanje in nepopolno praznjenje sečnega mehurja. Pogostejše so tudi okužbe sečil, ki lahko sovpadejo z zagonom bolezni. Motnje delovanja spodnjih sečil imajo tudi močan psihološki učinek, saj motijo izvajanje dnevnih aktivnosti, povzročajo občutek sramu, depresijo, okvare kože in socialno izolacijo. Bolniki morajo namreč svoje življenje v veliki meri prilagajati motnji uriniranja.

V spletnem seminarju se bomo posvetili vzrokom motnje delovanja sečil pri multipli sklerozi, simptomom in znakom motnje delovanja spodnjih sečil, posledicam, ki jih prinesejo motnje spodnjih sečil ter možnostim zdravljenja in ukrepom, ki jih lahko izvede posameznik.

Kdaj: torek, 20. decembra, ob 17:00.

Predavateljica: Doc. dr. Metka Moharić, dr. med., URI Soča in Univerza v Ljubljani Medicinska fakulteta

Moderatorka: Lidija Petrišič Colarič, novinarka revije Medicina danes

Udeležba je brezplačna.

Vljudno vabljeni:

Za udeležbo je potrebna predhodna prijava. Na webinar se lahko prijavite TUKAJ.