Taja Habič

Diagnoza lahko pomeni začetek novega življenja

Diagnozo so mi postavili leta 2013, takrat sem bila stara 24 let in jaz o tej bolezni nisem vedela nič. Moje prvo vprašanje je bilo, koliko časa imam še do invalidskega vozička. Nevrologinja mi je dejala, da morda ne bom nikoli na vozičku, da je vse odvisno od samega napredka bolezni. Moje naslednje vprašanje pa je bilo, kaj lahko naredim za to, da bom še naprej lahko hodila. Njen odgovor je bil, preprosto ostanite aktivni. Zdaj sem maksimalno aktivna in telovadim vsak dan, ker me sprošča, me pomirja in nahrani moje telo, ki nujno potrebuje aktivnost.

Življenje se mi je sicer zelo spremenilo, vendar bi prej rekla, da na pozitivno, saj sem začela živeti. Sem pa ena tistih redkih bolnikov z MS, ki smo življenje kljub bolezni vzeli pozitivno, saj se večina zaradi bolezni zelo sekira.

Vadim že približno dve leti in pol. Ravnotežje se mi je izboljšalo in noge so bolj močne. Prehodim, oz. sem prehodila približno kilometer, kar je zame precej.

Ko ti postavijo diagnozo multipla skleroza, to ne pomeni konec sveta. To lahko pomeni začetek novega življenja, zato ga začni živeti. Začni živeti življenje, ki ti ga ta diagnoza da, saj ni vredno biti v depresiji. Odprejo se marsikatere poti, pojdi po njih.