KAJ JE MULTIPLA SKLEROZA

Multipla skleroza je neozdravljiva avtoimunska bolezen in je drugi najpogostejši vzrok invalidnosti pri mladih. Običajno zbolevajo odrasle osebe, stare med 20 in 40 let. Pri MS gre za vnetno stanje, ki uniči mielin in tako upočasni ali povsem zavre prevajanje živčnih impulzov. Mielin se vname in odstopi od živčnih vlaken, sčasoma pa se spremeni v otrdele skupke brazgotinastega tkiva (skleroza), ki se začne tvoriti ob vlaknih. Te tvorbe se pojavijo na različnih predelih možganov in hrbtenjače. Zaradi uničenja mielina, se lahko pojavijo motnje prevajanja živčnih impulzov, kar izzove številne simptome multiple skleroze.

Vzroka za multiplo sklerozo ne poznamo. Mogoči dejavniki, ki vplivajo na obolenje z multiplo sklerozo, so genetika, virusne infekcije in avtoimunsko obolenje. Pomembno vlogo ima tudi okolje, saj lahko toplota, hlad, obremenitev, vnetja, cepljenje in poškodbe poslabšajo klinične simptome in znake.

Med okoljskimi dejavniki tveganja za multiplo sklerozo sta pomanjkanje vitamina D in okužba z virusom Epstein-Barr.

ROMIH Lucija, 2017, KAKOVOST ŽIVLJENJA PACIENTOV Z MULTIPLO SKLEROZO [na spletu]. Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede. [Dostopano julij 2021]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=62975