ŠPORT

V Združenju multiple skleroze Slovenije se zavedamo, da je zdravo življenje in redna vadba najboljše zdravilo za duševno in telesno zdravje. Prepričani smo, da šport in telesna aktivnost bistveno prispevata k izboljšanju kakovosti življenja invalidov, tako v telesnem, psihološkem in tudi v socialnem smislu.

S telesnega vidika, se s primernim gibanjem izboljšuje fizična moč, vzdržljivost, ohranja se okretnost in koordinacija. S pomočjo gibanja se krepi kardiovaskularni, dihalni, imunski in mišično-skeletni sistem.

Na psihološkem področju se pozitivne lastnosti gibanja kažejo na več področjih. Lahko predstavlja prostor osebnega ustvarjanja, način uresničevanja lastnih želja ali pa obliko uveljavljanja. Šport lahko duševno sprošča in pomirja ali pa zabava in aktivira. Celo pri zdravljenju težjih duševnih težav strokovnjaki priporočajo športne aktivnosti.

Športna aktivnost pa je lahko pomemben dejavnik socialnega življenja vsakega posameznika. Omogoča mu, da se zabava v družbi z drugimi, sklepa poznanstva in prijateljstva, ter se počuti del skupine.

V Združenju multiple skleroze Slovenije se tako različne športne aktivnosti odvijajo v okviru posameznih podružnic, kjer preko celega leta potekajo redni tedenski treningi športne vadbe in tudi posamezna izbirna predtekmovanja. Najboljši posamezniki in ekipe pa se uvrstijo na državna tekmovanja, ki jih organizira Zveza za šport invalidov – Slovenski paraolimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK).

Športna tekmovanja, katera organiziramo v okviru Združenja multiple skleroze Slovenije: