NOVICE

inPlaninec – Prekmurje

V petek, 10. maja, in vse do nedelje, 12. maja, je potekal pohod inPlaninca Skupaj v hribe. Pohod je potekal v dveh skupinah.

V prvi skupini, kjer je pohod trajal tri dni, smo hodili tudi trije »multiplaši«. Prvi dan smo hodili od mejnega prehoda na Madžarskem, to je od Hodoša do Stražnega stolpa in nazaj na Hodoš, mladinski dom, kjer smo tudi prespali. Naslednji dan smo se z avtobusom zapeljali v kraj Kobilje in pot nadaljevali do Bukovniškega jezera ter naprej do Bogojine in kraja Šalovci, kjer so nas čakali člani druge skupine pohodnikov, tudi na vozičkih. Članov Združenja multiple skleroze Slovenije je bilo v tej skupini kar precej, trinajst, največ članov Pomurske podružnice. Vreme je bilo sončno, skoraj prevroče in kar utrujeni smo bili od poti, ki smo jo morali premagati. Po dobri malici, ki je bila izvirna iz tega področja Slovenije, po stisku rok in izmenjavi nekaj besed, vtisov o prehojeni poti prve in druge skupine, smo postali spet bolj razpoloženi. Udeleženci druge skupine so v Šalovcih zaključili s hojo, udeleženci prve skupine pa smo pot nadaljevali z avtobusom do Murske Sobote, ter od tu peš nadaljevali do Martjancev, ter vse do Moravskih Toplic. Kar precej utrujeni smo popadali v avtobus, ki nas je popeljal na Hodoš.

Tretji, zadnji dan smo se odpeljali do podnožja vrhov bolje gričev, kjer smo najprej prehodili pot do Janževega Vrha, Kapelskega Vrha, Radencev in ob Muri nadaljevali do krajev Tišina in Bodonci, kjer smo zaključili svoje potepanje po Prekmurju.

Tako v prvi, kot drugi skupini so bile navzoče vse skupine invalidov, ki se združujemo v inPlaninca, razlika je bila v zmožnosti dolžine gibanja na pohodu. Zbralo se nas je okoli sto pohodnikov.

Trasa hoje skupine je potekala po označenih planinskih in kulturnih poteh po Goričkem. Prečudovita narava, ravnina, skrbno obdelane ogromne površine zemljišč, sončno vreme, dobra volja vseh pohodnikov, zanimive informacije vodnika Jurčka o različnih zadevah s tega območja, so nas zelo navduševale tako da nas hoja niti ni obremenjevala. Da pa smo nekaj kar prehodili, smo čutili ko smo  stopili  v avtobus in ko smo prejeli žigosane knjižice Pomurske planinske poti, Evropske poti E7 in Kulturne poti Sv. Marina Tourskega. Hvala organizatorjem Skupaj v hribe, bilo je res nepozabno.

Zapisala: A. Zvonka Zupančič
Foto: Nataša Simončič