NOVICE

inPlaninec – Punce v jami 2024

Ko je inPlaninec objavil razpis za udeležbo na prireditvi Punce v jami 2024 ob dnevu žena, sem se nemudoma prijavila, prvič zato, ker se je ta dogodek odvijal v moji občini in drugič zaradi druženja nas članic inPlaninca. Prireditev se je dejansko izvedla šele 30. 03. 2024 (zaradi administrativnih preprek organizatorja). Na tej prireditvi so lahko sodelovala le dekleta iz cele Slovenije, in sicer v teku ali v hoji po jami. No, deklet iz skupine inPlaninec se nas je zbralo 23 za hojo po jami. Po prijavi pri organizatorju, smo prejeli zelo bogate vrečke z darili sponzorjev ter startno številko.

V jami smo hodile v parih, v skupini. Obvezna čelada in svetilka sta prišli še kako prav. Jama je bila razsvetljena le z našimi lučmi. Hodile smo počasi in si ogledovale jamo. Bi morda kdo rekel, kaj pa ste v temi ogledovale, pa moram reči, kljub temu da sem bila tokrat v jami že tretjič, prej nisem nikoli opazila prečudovite čipke na stenah oboka jame. Ugotavljale smo, da so te prečudovite čipke le določene vrste glive, ki se v tankih prepletih razraščajo  po steni v jami.

Pot je bila nekje precej mokra, blatna, toda pesmi, ki smo jih prepevale celo pot, so nam pozornost spremenile, da tega še opazile nismo. Na vsakem križišču v jami nas je počakal redar- rudar, da slučajno ne bi zašle v kakšen drugi rov, ki jih je spodaj prav veliko. Smo pa na stenah rova videle  telefone, katera so naša dekleta takoj preskusile (seveda drugače  ne bi bile radovedne inPlaninke). Še so v funkciji.

Na izhodišču so nas pričakali organizatorji z rožico. V nadaljevanju programa je bilo podeljeno ne vem koliko raznih priznanj, nagrad za najrazličnejše aktivnosti tekom pohoda v jami. Tudi nagrad, da imaš drugo leto brezplačen vstop v jamo, ni manjkalo in prav naše članice so jih dobile precej.

Na tisoče fotografij najbolj pa bo zanimiva tista, ko smo na sliki s perkmandelcem (jamski škrat z miško in podgano).

Prireditev Punce v jami 2024 je absolutno uspela in upam, da se je udeležimo tudi naslednje leto. Bilo je res FAJN.

Zapisala: Antonija Zupančič, Ka-Za podružnica ZMSS