Gregor Selak

Treniram za svetovnega prvaka

Ko ti rečejo, da imaš multiplo sklerozo, sem začel takoj razmišljati, zakaj se ravno meni to dogaja. Sprašuješ se, kaj sem naredil narobe, da je prišlo do te bolezni, imel sem polno vprašanj. Kaj bom sedaj počel v življenju?  Vsi so imeli polno idej, jaz pa sem imel le polno glavo vsega. Nisem mogel hoditi. Enostavno pa se mi vseh ni dalo niti poslušati. Na živce so mi šli vsi, ki so mi hoteli kaj svetovati. Bil sem čisto razdražljiv. Ko pa sem začel razmišljati kako naprej, sem se odločil, da bom spet začel plezati, začel bom spet delati, da najdem nek smisel življenja.

Ko sem šel prvič po kakšnem letu nazaj plezat, najprej lahke smeri, so se mi noge zelo tresle, vendar mi je bilo v veselje, le da lahko lezem navpično. Če ne bi dobil te bolezni, sigurno ne bi plezal toliko, .kot plezam sedaj. Tako, da sem po eni strani hvaležen, da sem dobil to bolezen, saj sem svoje življenje zaradi tega spremenil, ker drugače ga sigurno ne bi. Sedaj uživam.

Plani za naprej so predvsem plezanje. V steni imam še toliko smeri za preplezati.  Začel sem tudi tekmovati v paraplezanju, vendar so bile vse tekme zaradi virusa odpovedane, tako da imam trenutno cilje predvsem v skali. Plan za naprej pa je, da enkrat postanem svetovni prvak. Lepo bi bilo že naslednje leto.

Vsem bi svetoval, da zdravniku zaupate! Mene je naše zdravstvo postavilo nazaj na noge. Nobene alternativne oblike mi niso pomagale, tako da zdravniki sigurno vedo, kaj delajo pri tej bolezni v Sloveniji.

Vsak posameznik mora razmisliti, kaj želi početi v življenju, v katerih stvareh je dober, kaj ima rad in naj te stvari počne z veseljem. Le tako bo užival in imel ob sebi prijatelje, ki mu bodo stali ob strani.

 

Deli zgodbo!